Bing Black History Month Quiz

Posted on

In the United States, Black History Month has been celebrated for more than 40 years. Now, you may want to test your knowledge about Black History Month on Bing. If so, you have to learn these Black History Month quizzes below.

Black History Month Quiz

1. Who was the first African American Senator of the US?

A. Hiram Rhodes Revels
B. Thurgood Marshall
C. Joseph Rainey
D. Frederick Douglass

Answer: Hiram Rhodes Revels

Explanation: Hiram Rhodes Revels, a former minister of the African Methodist Episcopal Church, was the first African American man elected to the US Senate in 1870. He represented the state of Mississippi and also was elected as the replacement for Democrat Albert Brown, who vacated once Confederate Mississippi left the Union in 1861.

2. At which popular New York club did young Lena Horne get her start?

A. The Cotton Club
B. Minton’s Playhouse
C. Cafe Society
D. The Apollo Theater

Answer: C. Cafe Society

Explanation: An actress and singer Lena Horne got her start at the popular Cafe Society in Greenwich Village, New York. She got popularity and toured the country as a jazz singer before moving to Hollywood to star in films and also become a variety show staple. At the March on Washington in 1963, Lena also was really active in the Civil Rights Movement. She volunteered with the SNCC, NAACP, and the National Council of Negro Women.

3. Which team was the first professional African American baseball team?

A. Birmingham Black Barons
B. New York Cuban Giants
C. Detroit Stars
D. Kansas City Monarchs

Answer: B. New York Cuban Giants

Explanation: Based on the research, in 1885s the New York Cuban Giants became the first African American professional baseball team. But, the organized league structure was not found until 1920 under the guidance of Andrew “Rube” Foster. Later, he and other Midwestern team owners joined a coalition which they titled the Negro National League.

4. Which popular jazz band leader who was awarded the Presidential Medal of Freedom on his 70th birthday?

A. Count Basie
B. King Oliver
C. Benny Goodman
D. Duke Ellington

Answer: D. Duke Ellington

Explanation: Duke Ellington was awarded the civilian’s highest honor on April 29, 1969 by President Nixon on Ellington’s 70th birthday. His great composition and performance skills allowed him to make innumerable hit songs throughout the Harlem Renaissance and beyond.

5. Who was the first African American actress to win an Academy Award?

A. Hattie McDaniel
B. Ethel Waters
C. Lena Horne
D. Dorothy Dandridge

Answer: A. Hattie McDaniel

Explanation: In 1939s Hattie McDaniel was the first African American actress to win an Academy Award. Apparently, it was the first time for a black woman was nominated. Also, she won the Best Supporting Actress for her role as Mammy in Gone with the Wind.

6. Who was the first African American astronaut?

A. Dorie Miller
B. Mae Carol Jemison
C. Gen. Roscoe Robinson Jr.
D. Col. Guion S. Bluford Jr.

Answer: D. Col. Guion S. Bluford Jr.

Explanation: Once flying combat missions during the Vietnam War, Col. Guion became America’s first black astronaut in 1979s. He created four missions with NASA and logged over 688 hours in space.

7. Who was the first female self-made millionaire in the US?

A. Diana Ross
B. Madam C. J. Walker
C. Annie Malone
D. Dorothy Height

Answer: B. Madam C. J. Walker

Explanation: Madam C.J. Walker became the first female self-made millionaire in US through the success of her hair and beauty products. Madam invented a line of hair products for African American women and by the early 1910s she found herself as a major philanthropist and figure in Harlem’s social and political culture.

8. Where was the first “sit-in protest” at a segregated lunch counter?

A. Woolworth’s in Greensboro, North Carolina
B. W.T. Grant in Atlanta, Georgia
C. A & P in Jackson, Mississippi
D. Walgreen’s in Birmingham, Alabama

Answer: A. Woolworth’s in Greensboro, North Carolina

Explanation: According to the research, on February 1, 1960 four African American college freshman sat at the Greensboro Woolworth’s counter and politely requested service. Upon denial, the students remained at the counter peacefully as the customers and employees taunted them and demanded them to leave. This sparked a series of non-violent protests from students across the country in protest of segregation.

9. Which of the following organizations did Mary McLeod Bethune serve in leadership positions for?

A. National Council of Negro Women
B. National Association of Colored Women’s Clubs
C. National Association for the Advancement of Colored Persons (NAACP)
D. All of the above

Answer: D. All of the above

Explanation: Mary McLeod Bethune served as the founding president of the National Council of Negro Women. Also as a president of the National Association of Colored Women’s Clubs, and a 15 year term as vice president of the NAACP.

10. Who was the first African American woman to win 5 Grammy Awards in one year?

A. Da Brat
B. Foxy Brown
C. Lauryn Hill
D. Missy Elliott

Answer: C. Lauryn Hill

Explanation: One of those Grammys Awards was for The Miseducation of Lauryn Hill considered by many people as one of the greatest hip-hop albums of all time.

11. Who was the first African-American to graduate from Harvard University and also become a United States senator?

A. Blanche Bruce
B. Hiram Rhodes Revels
C. Colin Powell
D. Thurgood Marshall

Answer: B. Hiram Rhodes Revels

Explanation: It is Hiram Rhodes Revels, a Republican senator from Mississippi who became president of Alcorn Agricultural and Mechanical College, which is Alcorn State University now.

12. What is the nickname of James St. Patrick on the show Power?

A. Spirit
B. Nino
C. Blue
D. Ghost

Answer: D.Ghost

Explanation: In the hit series in Starz, Omari Hardwick plays the ruthless drug dealer Ghost.

13. What was the first historically black college in America?

A. Lincoln University
B. Howard University
C. Cheyney University
D. Wiley University

Answer: Cheyney University

Explanation: Cheyney University was established as the African Institute in February 1837.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *